Noutăți

Noutăți din domeniul agricol

Productii mari se obtin cu o fertilizare optima

Asigurarea elementelor nutritive in cantitati optime prin lucrarea de fertilizare este esentiala pentru cresterea tolerantei plantelor la conditiile de stres si pentru obtinerea unor productii rentabile.

Plantele cultivate pe soluri bine aprovizionate cu elemente nutritive pot tolera mult mai bine stresul cauzat de lipsa de precipitatii. De aceea mai ales in cazul porumbului a carui perioada de vegetatie in mare parte acopera lunile de vara, o fertilizare de baza cu ingrasaminte tip NPK este esentiala.

Asigurati culturii de porumb elementele nutritive de baza

Porumbul in primele faze de vegetatie are un sistem radicular slab dezvoltat. Pentru a asigura germinarea semintelor si o rasarire rapida este important ca lucrarea de semanat sa inceapa atunci cand temperatura solului a ajuns la 8-100C si are tendinta de crestere.

Pentru a asigura o cantitate suficienta de elemente nutritive pentru plantele tinere de porumb, o mare parte din cantitatea totala de ingrasaminte sau in unele cazuri chiar toata cantitatea de ingrasaminte este aplicata inainte de semanat. Elementele nutritive de baza in special fosforul si potasiul au o eficienta mai mare administrate in acest fel .

Fosforul este un element nutritiv cu o mobilitate scazuta in sol si de aceea este foarte important ca el sa se regaseasca in cantitati suficiente in solutia solului din apropierea radacinilor pentru a putea fi adsorbite.

Daca fosforul nu se gaseste in cantitati suficiente porumbul va prezenta simptome de deficienta in special in primele faze de vegetatie (vezi poza). Aplicarea si incorporarea in sol a ingrasamintelor de tip NPK si NP inainte de semanat asigura cantitatea de fosfor necesara in apropierea radacinilor. 

Poza deficienta fosfor la porumb: culoare violacee a frunzelor si tulpini

Sursa: iPNi fotograf: M.K sharma si P.Kuma 

Plantele adsorb mare parte din azot, fosfor, potasiu, calciu, sulf si oligoelemente din sol, daca exista suficienta umiditate. Capacitatea sa de a furniza elementele nutritive necesare pentru plante variaza in functie de nivelul de fertilitate. toate elementele nutritive sunt importante dar datorita rolului sau fiziologic, potasiul(K) este cel mai valoros element din punct de vedere al tolerantei plantelor la stresului hidric.

Concentratia de K este esentiala in celule pentru a mentine presiunea osmotica, astfel are un rol extrem de important in deschiderea si inchiderea stomatelor. Daca plantele au un aport redus de potasiu(K), functionarea stomatelor este perturbata; prin urmare pierderea de apa datorata transpiratiei va fi mult mai mare. Potasiul creste eficienta utilizarii apei din plante, ceea ce inseamna ca plantele vor avea nevoie de mai putina apa pentru producerea unei unitati de substanta uscata.

Prin urmare, mai ales in cazul porumbului – a carui perioada de vegetatie in mare parte este in lunile de vara cu temperaturi ridicate si precipitatii putine – este esentiala o fertilizare de baza cu ingrasaminte tip NPK.

Un alt subiect important – este alegerea formei corecte de azot. In conditiile unor temperaturi ridicate din primavara conteaza, cat de mult din azotul aplicat va fi folosit de plante si cat de mult se va pierde sub forma de amoniac in aer. O eficienta mai buna a utilizarii azotului are ca rezultat productii mai mari cu costuri mai mici.

Aplicarea azotului sub forma nitrica este mult mai eficienta, deoarece pierderile prin volatilizare – care pot fi de pana la 13% in cazul ureei – sunt aproape de zero.

Recomandarile noastre

Fertilizarea de baza cu ingrasaminte tip NPK si mentinerea nivelului bun de K in sol este o necesitate. Recomandarea noastra este sa folositi ingrasaminte tip NPK de inalta calitate, cum ar fi COMPLEX 15/15/15 + 7sO3 + Zn si COMPLEX 14/10/20 + 10sO3. Pentru a evita deficienta temporara de fosfor(P), va recomandam COMPLEX 20/20 + 7sO3 + Zn ca ingrasamant starter. Ingrasamintele azotoase care contin azot sub forma nitrica precum nitrocalcarul – NaC 27 N -sunt mai eficiente si mai prietenoase cu mediul.

Pentru determinarea cantitatilor de ingrasaminte necesare culturilor in functie de productia scontata si conditiile specifice locatiei utilizati gratuit programul de planificare a fertilizarii Nutriguide® de la Borealis L.A.T.

Reziduurile de pesticide care pot rămâne pe culturi în momentul recoltei și standardele de siguranță

O mare parte a placerii de a manca se bazeaza pe increderea ca ceea ce mancam este sigur pentru consum. Guvernele si fermierii din intreaga lume contribuie la siguranta alimentara. Aceasta presupune reglementarea produselor de protectia plantelor (PPP) si asigurarea unei utilizarii responsabile in agricultura. Urmele de PPP care pot ramane pe culturi in momentul recoltei se numesc reziduuri si sunt strict reglementate.

 

Limitele maxime de reziduuri (LMR) reprezinta un standard de comercializare si masoara cantitatea maxima de reziduuri de produse de protectia plantelor (PPP) care este tolerata legal in sau pe suprafata produselor alimentare/ hrana pentru animale atunci cand pesticidele sunt aplicate corect. LMR sunt stabilite mult sub marjele de siguranta, intocmai pentru a avea certitudinea ca alimentele sunt bune pentru consum. LMR sunt stabilite astfel incat consumatorii sa aiba incredere in calitatea si siguranta alimentelor pe care le cumpara. Daca apare o cantitate de reziduuri, aceasta este atat de scazuta, incat oamenii ar trebui sa consume o cantitate uriasa de alimente pentru a fi afectati.

Nivelurile maxime de reziduuri (LMR) sunt stabilite mult sub marjele de siguranta tocmai pentru a oferi certitudinea ca mancarea produsa este sigura. 

Guvernele din intreaga lume monitorizeaza reziduurile de PPP testand probe aleatorii. De exemplu, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara publica in fiecare an un raport de monitorizare a reziduurilor. Acest raport arata ca, in Uniunea Europeana, aproximativ jumatate din esantioanele testate nu contin urme detectabile de reziduuri. In cealalta jumatate (45%), reziduurile gasite se aflau sub limitele legale (LMR). Doar aproximativ 2% din probele testate au depasit aceste limite, dar nici ele nu reprezentau riscuri, datorita cantitatilor foarte reduse si marjelor de siguranta foarte ridicate.

Produsele de protectia plantelor (PPP) se aplica in toate etapele de crestere a culturilor pentru a le proteja impotriva bolilor si a daunatorilor. Agricultorii respecta bunele practici agricole pentru a se asigura ca potentialele reziduuri se situeaza sub LMR. Este esential ca fermierii sa respecte cerintele privind LMR atat pentru a-si vinde culturile la nivel local, cat si pentru a le exporta. In plus, managementul integrat al bolilor si daunatorilor – o abordare holistica de agricultura durabila, care include utilizarea responsabila a PPP – sprijina reducerea reziduurilor.

 

LMR ca standard de comercializare

LMR, bazate pe probele de reziduuri stabilite de autoritatile de reglementare verifica daca fermierii utilizeaza corect produsele pentru protectia plantelor. Demonstrarea sigurantei pentru consumatori este o conditie absolut necesara pentru acordarea LMR. Comerciantii si importatorii pot avea incredere ca produsele alimentare pe care le comanda indeplinesc cerintele de siguranta si de calitate, asigurand comercializarea lor. Daca LMR sunt depasite, legea impune distrugerea acelor produse care nu pot fi vandute. 

Exista multe sisteme diferite pentru stabilirea LMR in intreaga lume, in Europa, in Statele Unite ale Americii sau furnizate de Codex Alimentarius la nivel international. Pe fiecare piata, LMR sunt stabilite inainte de autorizarea unui produs, dar acest lucru nu se intampla automat si pe pietele de import. In cazul in care un produs nu este autorizat pe o piata de import, producatorul trebuie sa ceara autoritatilor de reglementare din cadrul pietei de import sa stabileasca o toleranta la import, care in mod ideal ar trebui sa fie LMR pe piata exportatoare.

Daca LMR nu sunt respectate, un produs nu poate fi comercializat. 

Pana de curand, majoritatea alimentelor erau produse, vandute si consumate la nivel local. In ultimul secol insa, cantitatea de alimente comercializate la nivel international a crescut exponential. LMR reprezinta fundamentul comertului; din punct de vedere juridic, o cultura nu poate fi comercializata daca depaseste normele LMR.

Deoarece nu exista LMR armonizate la nivel global, acest lucru poate fi o provocare pentru agricultori, acestia fiind nevoiti sa respecte atat LMR-urile din tarile de export, cat si din diferitele tari de import. De exemplu, daca strugurii din Africa de Sud sunt trimisi catre Uniunea Europeana, acestia trebuie sa respecte atat LMR-urile din Africa de Sud, cat si din Europa. Asadar, fermierii trebuie sa fie bine informati cu privire la cerintele tuturor pietelor pe care activeaza. 

Exportatorii sunt familiarizati cu LMR la nivel mondial neasumandu-si riscul de a avea produse care sa depaseasca LMR si sa fie respinse la vama. Producatorii de PPP, organizatiile de producatori, dar si comerciantii monitorizeaza indeaproape LMR la nivel global si informeaza agricultorii in acest sens.

 

Asigurarea sigurantei pentru consum

Consumatorii nu trebuie sa fie ingrijorati de reziduurile de pesticide, intrucat exista o mare diferenta intre perceptie si realitate. Chiar daca LMR sunt depasite, foarte probabil nu reprezinta un pericol, deoarece exista marje de siguranta enorme. De exemplu, o persoana ar trebui sa consume aprox. 28,000 de capsuni intr-o singura zi pentru a se apropia de limita de siguranta admisa pentru aceste fructe.

Siguranta culturilor incepe cu industria de protectie a culturilor. Produsele de protectia plantelor sunt evaluate extensiv si sunt inaintate pentru autorizare doar atunci cand rezultatele testelor si evaluarilor de risc respecta conditiile de reglementare si de siguranta. Autoritatile realizeaza propriile evaluari independente, urmand sa isi dea sau nu acordul. Monitorizarea insoteste lantul alimentar de la comerciant pana in supermarket. Sute de mii de probe sunt analizate anual pentru evaluarea reziduurilor de pesticide.

Cele mai multe reziduuri de pesticide se afla la suprafata fructelor si a legumelor, drept urmare decojirea le poate elimina in mare masura. De exemplu, in cazul unui produs precum salata, consumatorul poate lua masuri de precautie prin indepartarea frunzelor exterioare, spaland restul frunzelor sub jetul de apa. Este important ca orice consumator sa stie ca produsele trebuie spalate inainte de a fi mancate.

Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania – AIPROM

 

EFSA – Raport privind reziduurile de pesticide din produsele alimentare provenite din UE

Ultimul raport privind reziduurile de pesticide din produsele alimentare provenite din Uninea Europeana este disponibil incepand cu 7 aprilie. Raportul ofera o viziune asupea nivelurilor de reziduuri gasite intr-un cos de produse consumate pe scara larga la nivelul acestui teritoriu.

Au fost analizate un total de 96.302 esantioane in anul 2019, dintre care 96,1% se incadreaza in nivelurile autorizate legal. Pentru subpragul de 12,579 esantioane analizate ca parte a programului de control coordonat de UE (EUCP), 98% au fost in limitele legale.

EUCP a analizat probe colectate aleatoriu din 12 produse alimentare – mere, varza, salata, piersici, spanac, capsuni, rosii, boabe de ovaz, boabe de orz, vin, lapte d evaca si grasime de porc.

Dintre aceste probe:

    • 674 sau 53% s-au dovedit a fi fara niveluri cuantificabile de reziduuri
    • 664 sau 45% contineau unul sau mai multe reziduui in concentratii sub sau egale cu nivelurile permise
    • 241 sau 2% contineau reziduuri care depaseau maximul legal din are 1% au condus la actiuni in justitie

Sursa: https://www.gazetadeagricultura.info/plante/protectia-plantelor/491-pesticide/22936-reziduurile-de-pesticide-care-pot-ramane-pe-culturi-in-momentul-recoltei-si-standardele-de-siguranta.html

7 Inovații din agricultură care ar putea salva planeta Pământ

Inovațiile de ultimă generație, așa cum sunt biotehnologiile, dronele cu utilitate agricolă, sateliții precum și apariția aplicațiilor care permit diagnosticarea de la distanță în ceea ce privește gradul de dăunare din cultură pot contribui la crearea unui viitor mai sustenabil. Vă invităm să descoperiți tehnologiile care vor contura viitorul agriculturii și modul în care inovațiile din industria de protecție a plantelor oferă soluții pentru cele mai mari provocări privind protejarea biodiversității, a mediului înconjurător și pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice.

Pe măsură ce efectele încălzirii globale sunt din ce în ce mai vizibile și evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi seceta și inundațiile, devin mai frecvente, fermierii se confruntă cu condiții de cultivare a plantelor tot mai imprevizibile și provocatoare. În condițiile în care agricultura generează în prezent aproximativ 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, oamenii de știință din întreaga lume lucrează pentru a identifica soluțiile care pot ajuta la încetinirea schimbărilor climatice și la reducerea impactului efectelor schimbărilor climatice asupra producției de alimente.

(mai mult…)
Scroll to top